Monday 2 August 2010

Frame-uri Urbane

Dedicata citadinilor

Din boxele bisericii se aude tare vocea preotului care tine slujba dublata de vocile unui cor bisericesc.
In statia de tramvai, canta la nai un barbat. Isi tine ochii inchisi si se misca usor de pe un picior pe altul. Sunetul naiului se pierde undeva intre corul religios si zgomotul traficului plin de claxoane si cauciucuri frecate de asfalt.
In fata la MacDonalds o fata imbracata in verde inspira adanc dintr-o punga stropita cu vopsea gri metalizat cu miros puternic de aurolac. Tine punga la gura cu mainile pe care sunt pete mari din aceeasi culoare gri. Pete de vopsea gri sunt raspandite si peste rochia ei verde.
Un barbat cu mustata si palarie sta pe jos, rezemat cu spatele de zidul magazinului si canta la vioara. In cutia viorii asezata in fata lui sunt cateva bancnote de 1 leu si un mic steag al Romaniei. Din parcul de vis-a-vis se aud tipete la intervale regulate ; o tiribomba invarte rapid cateva cutii de metal in care se afla oameni.
O sirena puternica se apropie acoperind toate sunetele. Masina politiei trece in goana.
La coltul strazii un grup de oameni stau adunati in jurul unor barbat imbracati in costume traditionale cu pene mari. Sunt colorati pe fata ca indienii peruani, canta si danseaza.
Doua fetite se joaca intr-o groapa adanca in pamant; langa marginea gropii e un ursulet parasit.
Intr-o masina de salvare parcata o femeie in halat alb mananca seminte pe care le scuipa afara pe geam.
In fata Teatrului National dintr-un cort alb pe care e scris ceva legat de victimele mineriadei se aude o muzica vesela. Pe o pancarta se vad insemnele Noii Drepte.
Vis-a-vis, in fata fantanii arteziene, langa cortul de plastic imprimat cu figura lui Basescu, un muncitor gaureste asfaltul cu un pick-hammer. Alti 2 se uita la el.

Intrarea la metrou e plina de moloz, praf, fier ruginit, zgomot de burghiu. Oamenii se inghesuie sa treaca printre tarabe improvizate pe care se vad ciorapi, portofele, ochelari de soare, umbrele. O femeie cu palarie de paie si imbracata in trening sta pe un scaun de plastic chiar langa un maldar de moloz. Tine in mana cutiute de leucoplast Urgo ieftin. Femeia a adormit; capul i s-a inclinat pe piept. In secunda urmatoare cutiutele se rasfira si cad pe jos. Se trezeste prompt si le aduna.

In fata magazinului o femeie ma roaga sa o ajut sa puna o plasa intr-o alta. O ajut si femeia imi multumeste. Are peste 40 de ani, poarta un batic cu flori si o bluza tot cu flori. Imi povesteste si in timp ce vorbeste se misca intr-una, aproape spastic. “Ma gasesti in fata la Mercur, adun de pe mese resturi, ce sa fac cu 100 de mii pe luna, nimic. Maine e ziua lui barbatu-meu, avem si noi de baut si de mancat, dar n-avem carne, un mic ceva ar fi bun. Mergem pe la nunti, stam afara langa restaurant, sa nu vina politia. Are in mana o tigara si cineva care iese din magazin vrea sa ii aprinda tigara. Se sperie si tresare. E sotul ei.

O batrana cu multe bagaje in maini merge aplecata de spate. Cand paseste se aude part, part, are gaze. Pe strada trece un autocar pe care scrie Franz Schubert. Incerc sa-mi amintesc cum suna Schubert ascultand parturile batranei care se indeparteaza.

Un batran cu bereta de pictor peste pletele grizonate, costum negru, isi tine umbrela de ploaie la spate si paseste sobru. Se apropie si pipaie sacul negru de gunoi de langa copac, la fel de sobru. Ia sacul si pleaca cu el.

Din cand in cand, un barbat trecut de 50 de ani se asaza pe marginea de piatra a gardului Bisericii Armenesti. Scoate o sticluta din plastic din buzunarul de la piept, de la pantaloni sau dintr-o plasa si dupa ce ii desurubeaza dopul bea din ea cu inghitituri repetate. Arata ca sticlele de vodca ieftina. Azi s-a asezat si a scos ca de obicei sticla. A dat o inghititura peste cap si apoi s-a ridicat cu greu de pe gard. In mana dreapta ii atarna de un fir o umbreluta alb cu negru la care se uita ca si cum nu ar sti cum a ajuns la el in mana. Incearca sa-si puna sticla in buzunarul pantalonilor pe care il nimereste cu greu. Se clatina inainte si inapoi. Se intoarce cu spatele, si ia pozitia de pipi. Printre picioarele lui o baltoaca incepe sa se intinda dinspre gardul bisericii, pe trotuar. Se intoarce si se incheie cu greu la slit. Apoi porneste calcand cu pasi rari, greoi si clatinandu-se.

1 comment:

radiowhisper.com said...

Buna Ziua!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!