Sunday 24 July 2016

(Hi) story- Am un selfie deci exist



Dedicat celor care construiesc istorie



Oamenii se fotografiaza peste tot, dintr-o nevoie parca tot mai urgenta de a-si dovedi siesi ca exista. Fotografia, devenita cel mai adesea selfie devine proba existentei lor fizice in acel loc, in spatiu si implicit in timp, in memoria colectiva, prin impartasirea fotografiei cu ceilalti.



O alta dovada a existentei este afirmarea unei credinte, cu sau fara sens. Dar afirmatie sa fie si sa poata fi vizibila in ochii celorlalti. Asa pare sa fi aparut moda tricourilor cu afirmatii. 
De la simple cuvinte gen LOVE, HAPPY, pana la propozitii complete, mai mult sau mai putin imperative, aflam ca persoana care poarta tricoul crede despre sine ca e BORN TO BE FREE, ca e de parere ca I LOVE YOU BUT I HATE YOU, ca BOYS LIE si altele.  

Afirmatiile isi pierd sensul, devin truisme. Unele mesaje, oricat de pozitive ar fi, par sa fie acolo pentru a ne aminti de ceva ce uitam de obicei si ar putea fi educat printr-un simplu tricou, ca si cum, faptul de a vedea scris BE NICE TO OTHERS, ne va face automat sa ne comportam conform.



Ambele fenomene sociale par sa se fi nascut din necesitatea de confirmare de sine, de auto-afirmare si delimitare a unicitatii si valorilor proprii. Cumva, vrem sa ne asiguram, ca our personal history is unique.
Cu totii ne dorim un (Hi)story, o poveste unica, mareata chiar, care sa ne faca speciali, unici, remarcabili.
Interesant e ca, lingvistic, history sau story poate insemna fictiune, mit, legenda dar si ‘’recital of true events’’, "relation of incidents" (true or false), informatie, adevar, realitate.



Asadar, daca povestea nu exista sau nu-i atat de mareata cum am vrea, o putem construi din selfies postate pe retelele sociale si tricouri cu mesaje inspirationale. Vrem sa fim unici si sa putem atrage, prin semnalele astfel transmise, oameni ca noi, speciali si unici. Cel mai adesea ne grupam prieteniile conform unor afinitati clare si transcendem cu greu cercurile personale bine delimitate. 



Dar, asa cum ne povesteste celebra naratoare Elif Shafak in Politica fictiunii, politica identitatii este periculoasa, ne restrange in cercuri cunoscute si facile, nu ne permite sa depăşim graniţele culturale, sa acceptăm diferite experienţe, sa simţim ceea ce simt şi alţii, CEILALTI, cei diferiti de noi dar totusi atat de aceiasi.



No comments: