Tuesday 2 October 2018

O vara de neuitat


Dedicat celor care merg la referendum

Frigul neasteptat ma reține în casa de 2 zile. M-am întors recent dintr-un spațiu mult mai cald, relaxat și deschis, așadar readaptarea e mai dficila decât ma așteptam. Am petrecut cele 3 luni de vara voluntariind la o familie în Gran Canaria, aceeași la care am fost și în iarna.

Cele 3 luni în satul San Lorenzo au fost linistite, petrecute intre atributiile pentru care am fost responsabila în casa și grădina și excursiile prin diverse zone de munte și plaje de pe insula.

Cea mai animata activitate din sat este piața de agricultori de duminica însă o data pe an, San Lorenzo devine centrul atentiei întregii insule datorită festivalului sau de 10 zile. În Gran Canaria, fiecare satuc are propriul sau sfant pe care îl celebreaza printr-o sarbatoare ce include o procesiune, concerte, dansuri, focuri de artificii si obiceiuri traditionale.





San Lorenzo este anexat capitalei Las Palmas de Gran Canaria. În el este venerat San Lorenzo, diacon și martir, a cărui parohie a fost construită în secolul al XVII-lea. Festivalul său este sărbătorit pe 10 august. 





In luna august, Comisia de sărbători din San Lorenzo, Parohia și Primăria capitalei pregătesc o mare varietate de evenimente culturale, religioase și populare în onoarea lui, dintre care ies în evidență focurile de artificii în zorii zilei de 9-10 august, un spectacol minunat de lumină, culoare și sunet pirotehnic care luminează cerul orașului timp de 30 de minute, terorizand în același timp toți câinii din sat și orice pasăre sau animal din zona. Acesta este spectacolul cel mai vizitat de pe insula, alături de faimosul Carnaval din Las Palmas.




Anul acesta am trăit evenimentul cheie închisă în casa, tinand în brațe un câine speriat, în plin atac de panica, insa alături de 60.000 de vizitatori, după cum aproximeaza cifrele de pe site-ul evenimentului. Sarbatoarea este intens conviviala si comunitara, plina de voie buna si implicand intreaga suflare.




Alături de momentul focurilor de artificii, cea mai populara seara din festival este Gran Gala Drag Queen, un alt spectacol minunat de lumină, culoare, costume, fantezie și creativitate gay, desfasurat în centrul urbei, alături de biserica din sat, ca și celelalte spectacole.




Publicul de toate varstele, de la familii cu copii de 5, 6 ani, tineri și pana la batranii satului, a rezistat pe metereze pana târziu în noapte, după ora 13, pentru a afla castigatorul galei, într-o atmosfera de perfectă deschidere, comuniune, curiozitate si bucurie. Pentru mine, alături de dansurile și cântecele populare, Gala Drag Queen a fost cel mai (pozitiv) memorabil eveniment din cele 10 zile de festival.

Primul lucru ce mi-a atras atenția în Timisoara, sâmbăta, la intoarcerea din Gran Canaria, a fost afisul pentru referendum.



Uitandu-ma mai atent la frumoasa familie în costume traditionale, prezentata în imagine, mi-am amintit de costumele sarbatorii din San Lorenzo dar în același timp am observat în imagine câteva elemente de manipulare vizuala simbolica și un element lipsa.

Elementul simbolic al cuibului familial din mana copilului (2), alături de pixul și hârtia din mana celuilalt copil (1) au fost atent instrumentate de fotograf pentru a atinge coarda emotionala a valorilor familiei și a trezi impulsul de acțiune pentru a le apara printr-un DA, în ziua referendumului.

Însă, fotograful s-a dovedit mai puțin atent la un amanunt fundamental pentru institutia religioasă a casatoriei crestine (3 si 3'), respectiv, celor doi, teoretic soti, le lipsesc cu desavarsire ...verighetele!!?

Așadar, afisul face lobby pentru a sustine institutia casatoriei intre un bărbat și o femeie însă din el lipsește elementul simbolic esential, verigheta.

Cu verigheta sau fără, în mod cert iubirea nu se voteaza, doar se celebreaza, așadar,

Viva San Lorenzo!

1 comment:

Unknown said...

Eu sunt de-acord cu poza din afiș. Nu ai nevoie de căsătorie (verighete) să fii o familie.