Sunday 3 April 2011

Capitala Culturala Europeana

Dedicata tuturor celor ce asteapta trenuri

E 3 noaptea si sunt in gara din Sibiu. M-au lasat aici cei cu care am venit din Ungaria cu masina. Trebuie sa ajung urgent la Bucuresti dar primul mijloc de transport este de fapt un autobuz la ora 5. In sala micuta nu exista scaune sau banchete. Las rucsacul jos si ma asez pe niste scari. E multa lumina dar asta nu-mi da senzatia de siguranta. Gara e fireste si aici locul de adunare al tuturor homelesilor. A fost renovata de curand si de asta totul sclipeste a nou. Mai ales cele 6 plasme imense care clipocesc de pe peretii circulari, asezate la nici macar 2 metri distanta una de alta. Pe 2 din ele sunt afisate sosirile si venirile trenurilor, pe alte 2 nu apare altceva scris decat Fumatul Interzis, iar pe celelalte 2 Bun Venit in Sibiu. Pe langa plasme mai sunt 2 ceasuri electronice si 4 camere cu circuit inchis. In mijlocul salii troneaza o columna din marmura ce aduce a stil roman si pe care scrie in romana si engleza: « Column constructed in 1870 in Sam Wagner Sibiu workshop for the town’s railway station building. In jurul ei e un fel de margine circulara din marmura si ea. Un batran doarme aici cu capul pe o pereche de papuci uzati, acoperiti cu un soi de carpa murdara. In spate are un rucsac inscriptionat cu Sibiu Capitala Culturala Europeana.

O batrana cu batic negru pe cap si haine ponosite vine si se asaza si ea pe latura opusa. Si-a lasat jos sacosa maro si se descalata. Pe 2 bancute indepartate, asezate in holul din partea opusa dorm 2 barbati care sforaie. Pe scarile din fata doarme cu capul pe o plasa galbena, intins pe ciment, un barbat in trening Adidas peste un tricou rosu. Are gura intredeschisa si o musca i se plimba pe buza de sus. Batranul s-a trezit si alunga mustele care s-au asezat si pe el cu o paleta de muste din plastic. Se ridica in capul oaselor si-si pune pe cap o palarie. Pe marmura din jurul columnei e o sticla de apa si o cutie de bere pe care batranul o ia si incepe sa bea din ea. Un alt barbat, imbracat soios se asaza si el langa batran, ia cutia de bere pe la spate si soarbe din ea. Batranul il vede si-l ameninta ca pune politia pe el. Barbatul pleaca.

Femeia din biroul de informatii din dreapta mea iese si traverseaza sala spre o usa din partea opusa. E mica, indesata, tunsa scurt, cu ochelari si dopuri de vata in urechi. E imbracata in bluza bleu cu ecuson si poarta papuci de casa, tot bleu. Rade puternic si tine in mana la spate, o sticla de Perla Harghitei de 2 litri, plina cu un lichid care arata ciudat. Rade infundat acum si intra pe usa. Se aude un hohot de ras, femeia iese si continua sa rada in hohote.

Intra un baiat inalt cu par cret, negru. Ii lipseste ochiul drept. Se asaza langa batrana desculta. Ea il intreaba daca merge la Brasov, baiatul raspunde ca nu.

Apare de pe usa din dreapta mea si cel ce pare seful de gara dupa chipiul rosu de CFR. E un barbat carunt, trecut de 40, imbracat cu o geaca de piele de bisnitar. Face glume smechere cu femeia in bluza bleu si merge plictisit, fara graba, spre peronul garii. Batranul isi baga paleta de muste pe dupa haine si se scarpina cu ea pe spate. Apoi se ridica si merge spre cosul de gunoi din fata. Incepe sa caute prin el. Scoate o doza de bere pe care o scutura, apoi o duce la gura si bea.

Un barbat negricios, masiv si ciufulit, imbracat cu o salopeta murdara albastra, legata la brau cu sarma isi tarseste incet picioarele spre ghiseul din stanga. Sta, se uita la femeia de la bilete, din fata lui, cere un bilet dar cand femeia il intreaba unde nu raspunde. Pare sa fi uitat unde vrea sa ajunga. Femeia incepe sa-i enumere nume de localitati si la un moment dat barbatul pare sa recunoasca ceva. Femeia cu papuci vine si ea si rade. Il intreaba daca vrea fasole. Merge si aduce din camera de unde iesise mai inainte aceeasi sticla de Perla Harghitei cu ceva care arata ciudat inauntru. I-o lasa in mana. Barbatul sta cateva minute cu sticla in mana, clatinandu-se usor, apoi se asaza si el pe marmura langa batrana. Ea il intreaba daca merge la Brasov. Ma uit la sticla asezata jos si inteleg forma din interior desi e prima oara cand vad asa ceva. E fasole murata.

No comments: