Sunday 16 December 2012

Cartier

Dedicat cartierului

Strada e in continuare in reparatii. Copiii din cartier au iesit la joaca. Baietii se urca pe remorca excavatorului parcat in fata blocului si sar direct in nisipul strans pe jos intr-o gramajoara.Urca si sar din nou si din nou. Unul din ei sta pe remorca in picioare si priveste in jur. Doua fetite se uita la ei si susotesc ceva. Urca si ele si se uita spre gramada de nisip de jos. Se tin de mana si isi fac curaj. Sar in cele din urma. Rad cu picioarele infundate in nisip.

Langa gardul de sarma verde ce imprejmuieste ternul viran, plin de ierburi, stau la povesti familiile de tigani din cartier. Mamele unora dintre copiii care se joaca, cativa barbati si cativa copii mai mari. Unele femei sunt cu carucioare in care au copii mici.

Pe strada trec 4 tiganci cu fuste lungi. Se tin toate de brat. Doi au si copii mici in brate. La colt s-au oprit langa un SUV nou si frumos si acum stau la povesti langa masina.

O tiganca in tricou rosu si pantaloni scurti, cu cercei mari, sta pe un frigider de Coca Cola rasturnat in strada, in fata caselor. In mana tine un castron din care o femeie ia vopsea rosie si i-o intinde pe par. Are manusi galbene de plastic, un maieu albastru, fusta lunga si papuci rosii, Si ea e vopsita roscat si isi tine parul in coc.Copiii din preajma s-au oprit din joaca si se uita la ele. Femeia cu co o piaptana din cand in cand, apoi face un fel de masaj sa intre vopseaua in par mia bine. Femeile ce stau de vorba pe marginea gardului verde se uita si ele si cativa barbati. Un caine doarme la umbra unei masini.

Un baiat de cam 15 ani baga mana in decolteul unei tiganci imbracata intr-o rochie mulata, verde crud, si scoate cateva bancnote.

Un barbat vine clatinandu-se, se apropie de una dintre masinile parcate cu o piatra in mana dreapta. In mana stanga tine o tigara aprinsa.Ridica piatra si face un gest ca si cum ar vrea sa sparga geamurile masinii. Tipa la el Barbatul are cam 50 de ani, chelie, e imbracat cu o camasa albastra rupta la umarul drept si pantaloni magenta. Pare beat si strigatele tigancilor parca l-au trezit din transa. A lasat jos piatra,  s-a asezat pe bordura si a inceput sa joace zaruri cu copilul care a scos banii din sanul tigancii.

Un barbat la vreo 35 de ani, imbracat cu 2 sau chiar 3 straturi de haine murdare si o caciula pusa ca o cusma pe cap,  merge clatinandu-se spre ghena de gunoi. Duce pe spate 4, 5 pungi legate. Se apropie de gunoi, lasa plasele jos si incepe sa scormoneasca in ghena. Gaseste in gunoi o sticla, o scoate si bea cu pofta, o lasa jos, si reincepe sa caute in gunoi. Se opreste, vorbeste singur, se uita la cei care trec pe strada pe langa el. Brusc incepe sa scoata din pungile cu care a venit haine pe care le arunca pe rand peste gardul verde de sarma. Rochii, fuste, o bluza, zboara peste gard. Barbatul se apleaca peste ghena de gunoi de unde scoate o alta rochie, o lasa sa cada inapoi, desface din ea un snur verde cu care isi leaga intr-un manunchi plasele si pleaca clatinandu-se.

In fata casei un tiganus se plimba cu un voal si o coronita de mireasa pe cap. Il aranjeaza mereu peste ce pare a fi o peruca blonda. Ceilalti  copii il privesc cu interes. Doi baieti au in mana o peruca mare rosie.Copilul cu voalul si cei doi fac schimb de peruci.

La coltul blocului de vis-a vis, unde se afla o firma pe care sta scris DENTAL POINT, cabinet stomatologic romano-german, si o antena parabolica, a avut loc un accident minor. Un baiat pe un scuter cu rucsac galben in spate pare a fi fost protagonistul. N-am vazut accidentul. Baiatul se da jos de pe scuterul pus pe avarii. Cativa tiganusi sunt adunati in jurul scuterului, si cativa stau cu telefoane in mana parca gata sa sune. Baiatul s-a aplecat sa se spele pe mana intr-o balta, si se sterge cu o carpa murdara. S-a tot uitat la scuter ca si cand ar evalua daunele. Tiganii par gata sa ajute. Un baiat mic a iesit din casa cu o sticla de apa si baiatul se spala din nou pe maini cu ea.

Tot la coltul blocului a aparut un grup de 4 tineri ce pareau straini, englezi. Un baiat cu gluga si barba ce parea liderul, urmat de 3 fete cu umbrele. S-au strans la colt s-au uitat pe harta, s-au uitat in jur, au discutat, au asteptat sa treaca masinile ca sa traverseze cam speriati, au luat-o in stanga dupa cosul de gunoi, apoi baiatul s-a intors brusc in directia de unde venisera cu fetele dupa el.

Imi place coltul asta, e ca un Triunghi al Bermudelor pentru turisti. Mereu vezi cate unul care se pierde pe aici. Ii recunosti dupa harti si uneori aparate foto. Intr-o zi cand muncitorii de la Apa Nova faceau lucrari pe strada, o tipa inalta si un tip, ambii cu aparate foto, s-au apropiat si au cerut detalii despre directii de la ei. Muncitorii s-au uitat lung dupa femeia inalta.

Un  baiat cauta in ghena de gunoi de unde scoate viniluri si arunca cu ele in aer peste gardul verde, pe terenul viran. In jur tiganusii mici se uita la el. Trece un preot care se posteaza in fata ghenei, se pregateste sa traverseze strada. Baiatul pleaca cu un sac in mana. Un tiganus imbracat in maro intra pe terenul viran dand la o parte o bucata din gard, strange cate 5, 6 viniluri si le arunca si el in aer. Zbora, unele se lovesc de gardul metalic verde pe care se mai vad intr-un colt insemnele cadrilate alb-negru si inscrisul TAXI. Vinilurile se fac tandari partial, unele rezista intregi. Copilul le strange si le arunca iar si iar. Le arunca unul cate unul cu rabdare, apoi resturile, pana nu mai ramane nimic. Unele se sparg in gardul de sarma, unul nimereste pe tigla casei de langa, aproape de insemnul cu bulina rosie pe care scrie « Cladire expertizata tehnic incadrata in clasa I risc seismic  I ». 

O haita de 5 caini de toate marimile si culorile il urmaresc pe un barbat ce merge pe strada de vis-a vis. Tandarile aterizeaza pe jos si se amesteca cu gunoaiele deja existente, sticla, pietre, cabluri. Un singur vinil rezista multiplelor aruncari, ramane pe jos langa gardul verde. Mai tarziu, un copil de cam 10 ani, cu gluga pe cap, vine si arunca si el resturile de colo colo. In coltul din dreapta al terenului, la etajul 3 al casei, pe un suport atasat la pervazul geamului, sta o camera video cu suportul invelit in celofan.

Afara ploua, inauntru miroase a sarmale incalzite. Deschid geamul. Patru tigani mici stau sa faca parcarea, cu incalzitoare de urechi rosii peste caciuli. Canta manele improvizate. Melodia urca spre geam cu sunet de alarme de masini, claxoane, si plescait de cauciucuri prin apa. Ploua si copiii stau in ploaie si pandesc masinile care vor sa se parcheze. Alearga spre geam si fac semne soferilor sa se opreasca pe un loc anume. Fiecare are locul lui bine stabilit, nu se incurca. Masinile si-au aprins deja farurile, si cum stau in sir, una dupa alta, bara la bara, creeaza un lant de luminite ca decoratiile de Craciun.

Sacosa e grea dar am reusit s-o aduc pana aici, la scara blocului. Ceai, apa, suc bun, servetele, pahare, totul pt. invitatii straini care vin azi. Sa se simta bine, sa gandeasca cat mai prolific despre viitorul retelei noastre culturale europene, sa faca proiecte. 

Din blocul de vis-a-vis trei barbati cu parul grizonat si destul de masivi, scot un sicriu pe umeri. Lemnul e albicios deschis la culoare. Un val alb acopera sicriul.  Prin el se intrevede parul alb al unei femei. O batrana dupa broboada legata peste cap. Barbatii discuta, unul zambeste, sicriul ajunge cumva cu capul batranei in jos. Un alt barbat, poate sotul ei sau o ruda, tot cu par grizonat, da indicatii. Printr-o miscare rapida  barbatii depun sicriul intra intr-o duba alba mare. Apare de undeva si o cruce de lemn, din cele simple, ieftine. Pe cruce vad scris numele Lucretia. Nu apuc sa vad si anul pt. ca si crucea e inghitita rapid de duba. Barbatii raman sa vorbeasca intre ei. Privirea mea urmareste duba care pleaca dupa ce a inghitit-o pe tanti Lucretia pe care am apucat s-o cunosc doar in aceste 30 de secunde post-mortem. Ridic sacosa grea pe umar si intru in bloc.

No comments: