Sunday 16 December 2012

Urgente

Dedicat celor care au fost macar o data la Spitalul de Urgenta

Am asteptat 4 ore sa intru la medicul de garda. M-a trimis la ortopedie. Parcurg tot felul de culoare labirintice si ajung la subsol in fata unei usi pe care scrie Ortopedie. Mai asteapta un barbat cu o mana in ghips care vocifereaza nemultumit ca tot intra lume in fata lui, o doamna pe un scaun si un domn in carut cu rotile, cu un picior bandajat, insotit de un alt domn. 

Problema pare sa fie ca medicul e plecat din cabinet. A disparut si nu se stie unde. Un baiat intr-un sacou murdar si rupt vine si se asaza pe banca din capatul culoarului. Pare la el acasa. Scoate un ziar mototolit din buzunar, il deschide si incepe sase uite in el. Vad un titlu mare pe pagina : « Spitalul arunca cadavrele direct la groapa de gunoi. » 

O asistenta la vreo 45 de ani iese dintr-un cabinet si-i da baiatului 4 oua: Tine Stelica, sunt fierte. Stelica multumeste si baga ouale in buzunarul sacoului gri-soios. Reia lectura ziarului. O batrana cu un picior bandajat e adusa in carut cu rotile de 2 brancardieri. Acestia o asaza in fata usii. Batrana urla la ei : « Nu ma lasati singura ! Vreau buletinele voastre sa fiu sigura ca nu plecati si ma lasati aici ! » 

Barbatul nervos cu mana in ghips ii spune sa astepte la rand ca e inaintea ei. Femeia ii raspunde agresiv : «  Taci, taci numai prostii vorbesc neintrebati » Apoi continua catre brancardieri : «  Am 4 bolnavi acasa, 2 au cancer, 2 sunt paralizati, nu puteti sa ma lasati asa aici singura » 

Apar inca 2 barbati, cu figuri de mafioti de cartier,  unul cu o mana bandajata, plina de sange si dau sa intre pe usa. Barbatul cu mana in ghips vocifereaza si mai tare incercand sa se opuna. Cineva iese si spune ca doctorul nu e de gasit nicaieri. Deodata se face intuneric complet. Cineva zice ca s-a luat curentul. Batrana in carut continua sa-si urle problemele. De undeva se aude sunand un mobil cu o manea pe post de ring-tone : «  Noaptea asta e a mea, langa tine eu voi sta » 

Tasnesc ca un arc de pe scaun si prin semi-intuneric ma strecor pe hol cu radiografia in mana. Ajunsa afara la lumina ma felicit pentru decizie. Inca 5 minute si as fi putut sa merg la psihiatrie in loc de ortopedie.  Durerea de sold a devenit brusc neimportanta.

No comments: