Sunday 16 December 2012

Semafor


Dedicat pietonilor

Semaforul verde se lasa asteptat indelung. O fetita tine in mana o papusa de plastic neagra. Cred ca e prima papusa de culoare pe care o vad in Romania, dupa papusica papuasa pe care am avut-o in copilarie. 

Valul de oameni grabiti ma poarta pe trotuarul de vis-a-vis. Un caine ratacit la colt de strada, se uita in jur indecis si pierdut. Pare sa astepte pe cineva care sa-l treaca strada. O batranica cu batic negru, ghemuita in coltul pe care il face cladirea, aproape invizibila, langa stencilul Editie Piratata se uita la oameni asteptand si ea ceva. 

Dupa colt, in fata la sinagoga, o masina SRI. In fata sunt chiar “mascatii”. La sinagoga usa se intredeschide, intra femei bine imbracate, doamne insotite de sotii lor cu scufia tipica pe cap. E prima oara cand vad cum arata inauntru: candelabre imense, lumina orbitoare, cristal, mult cristal. 

O doamna care sta la intrare, in carut cu rotile, urla la cei din masina: de ce au lasat-o sa intre pe femeia dinainte, nu-i evreica, e inghesuiala si asa. Revad copilul cu papusa neagra in mana, parintii merg si intra cu el in sinagoga, tatal are scufia pe cap. Ma intorc la trecerea de pietoni unde cainele inca asteapta sa-l treaca cineva strada si batrana ingaima timid ceva catre trecatori.

Tramvaiul avanseaza incet. Masina din fata venea masina pe contrasens fireste. Acum e prinsa intre tramvai si o masina de gunoi in spate. Cooper-ul din spatele masinii de gunoi nu are alta solutie si astfel toata lumea da inapoi.

Asteptand culoarea verde privirea imi e atrasa de cerceii cu gargarite ai unei fetite din dreapta mea. Am cercei exact la fel. Fetita are par lung, e imbracata in bleu-marin si rosu cu ciorapi rosii, are ghiozdan cu buline roz. Probabil vine de la scoala. Pare plictisita si matura pt. varsta ei de nu mai mult de 10 ani. S-a facut verde si fetita a inceput sa traverseze. In viteza o Dacie din care am auzit manele a trecut la 2 cm prin fata ei. Fetita s-a oprit calma, fara sa tresare macar. Pare obisnuita cu traficul din Bucuresti.

No comments: