Sunday 16 December 2012

Sfarsitul Indiferentei Sociale


Dedicat celor angajati civic

In weekendul 26-28 octombrie a avut loc la Bucuresti, Forumul Platformelor Progresiste din Europa Centrală şi de Est unde s-a adunat intelighentia stangista din Romania, Moldova, Rusia, Ucraina si Bulgaria ca sa găsească diverse căi de îmbunătăţire a cooperării şi comunicării dintre platformele şi grupurile alternative de Stânga din Europa Centrală şi de Est. Toate bune si prolifice, mintile s-au urnit incet-incet, pe masura ce cafeaua trezea spiritele si le incita la gasirea de solutii, participantii devenau vocali. Aproape iti venea sa crezi ca mana de oameni din sala, activisti, liber-ganditori, jurnalisti si o pisica care se plimba linistita printre picioarele tuturor, vor reusi sa aduca o schimbare semnificativa in directia spre care se asaza traiectoria stangii. 

In acest moment s-a deschis usa si a aparut un domn inalt si burtos care cara niste farfurii si pahare de plastic. L-a urmat un copil slabut, brunetel, inaintand greu, abia tinand in brate o ditai naveta de plastic plina cu farfurii. Cei doi au facut cateva drumuri carand tavi de metal pline cu mancaruri, sticle de apa si sucuri, farfurii de portelan si de plastic etc. Fiecare deschidere a usii si zgomotele aranjarii mesei pareau fie ca ii enerveaza usor pe participanti, fie ca le suscita interesul. Lunch-time comrades!

Orez cu legume, cartofi, porc, pui, salate variate, mere coapte sau salate de fructe la desert, saleuri, toate au potolit burtile si au starnit noi discutii, informale, pe marginea farfuriilor mai mult sau mai putin golite. Preaplin sponsorizat, mancarea ar fi ajuns pentru o saptamana.

Apoi cei doi au revenit si au strans vesela, au pus-o in laditele de plastic si au carat-o la dubita papuc parcata afara. Copilul care nu parea sa aiba mai mult de 12 ani, era firav si privea cu ochi curiosi lumea din camera.

La finalul discutiilor toata lumea s-a precipitat sa continue socializarea in cadru informal la bere, lasand pe masa mancarea neconsumata.

Nimeni din cei prezenti nu a sesizat ca se afla in fata unui caz flagrant de exploatare a unui minor, de incalcare a drepturilor omului si a principiilor egalitare in care le place sa creada. De unde incepe indiferenta sociala? De ce ne miram cu nu avem o societate civica, ca oamenii nu ies la proteste, ca romanii nu sunt activisti? Ce facem cand inechitatea sociala ne e servita pe tava? Inghitim, inghitim, apoi vorbim despre scopuri nobile si marete. Cu ce se mananca schimbarea sociala?




No comments: